איזון משאבים
הליך גירושין הוא הליך שיש בו מספר אפשרויות שניתן לפעול לפיהן בכל נושא בנפרד. זו אחת הסיבות מדוע מדובר בהליך מורכב שיכול להטעות ולבלבל כל אחד. לכן ההמלצה הגורפת של אנשי מקצוע היא להתייעץ ולקבל ליווי אישי וצמוד החל מתחילת הדרך ועד קבלת/מסירת הגט על ידי עורך דין דיני משפחה.
אחד הנושאים הבוערים והמסובכים ביותר הוא נושא חלוקת הרכוש, כיוון שזה כולל בתוכו שווי של סכומי כסף גדולים לצד סערת רגשות שיכולה להשפיע על אופן קבלת ההחלטות ובחירת הצעדים.
כל עוד המערכת הזוגית מתנהלת באופן תקין על פניו אין שום בעיה, אך המחלוקות יכולות לצוץ תכף ומיד כאשר על הפרק עולה הרעיון להתגרש.
בדרך כלל כדי למנוע מחלוקת כזו או אחרת במידה ובני זוג מחליטים להפריד כוחות ולהיפרד, עורכים הסכם ממון עוד לפני שמתחתנים. כך בני הזוג יכולים לחסוך לעצמם לדון בסכסוכי רכוש עתידיים. זוהי גם המלצה של כל עורך דין לענייני משפחה.
במידה ולא נערך הסכם ממון מקדים, ישנו חוק (חוק יחסי ממון) שנוגע בנקודה הזו בדיוק, ומדריך כיצד לבצע את חלוקת הרכוש בין בני זוג המבקשים להתגרש.
ברוב הפעמים מי שאחראי ויכול לדון בכל הנוגע לחלוקת רכוש בין בני זוג מתגרשים הוא בית משפט לענייני משפחה. במידה ובני הזוג מסכימים, ניתן לעשות זאת גם מול בית הדין הרבני.
הסדר איזון משאבים
בתוך אותו חוק יחסי ממון שציינו קודם לכן ישנה כוכבית הנוגעת לנושא נלווה בשם הסדר איזון משאבים. הסדר זה קובע כי במידה ובני הזוג מתגרשים, צריך לחלק את הרכוש המשותף שלהם שווה בשווה.
נשמע כמו פתרון שבדרך כלל נוהגים לעשות בו שימוש כאשר מתמודדים עם ילדים קטנים שרבים ביניהם, אך למעשה הסדר איזון משאבים כולל בתוכו היגיון והוגנות כאשר בדרך זו מחלקים את הרכוש בין בני זוג. הכוונה היא לחלוקה מאוזנת לחלוטין בכל הנוגע לרהיטים, מוצרים בבית וגם למוצרים פיננסים מגוונים, כגון: חסכונות בבנק, קופות גמל, פנסיה, מוניטין עסקי וכד'.
נשמע פשוט? כמו תמיד בהליך גירושין כך גם בהליך של איזון משאבים יש משתנים נוספים.
אומנם על פי כלל איזון משאבים כל הרכוש המשותף שנצבר יחדיו בין בני זוג החל מהיום הראשון של חיי הנישואין ועד למועד בו הם החליטו להתגרש יתחלק ביניהם באופן בשווה, אך מה בנוגע לכל פריט או מוצר אחר שאחד מבני הזוג רכש לעצמו לפני תחילת הנישואין והחזיק בו תוך כדי החיים המשותפים?
לשם כך בהסדר איזון משאבים נקבע באופן ברור כי בכל הנוגע למתנות ולירושות שאחד מבני הזוג קיבל באופן אישי קודם לחיי הנישואין, אלה ימשיכו להיות שייכים לו בלבד גם לאחר הפרידה.
יחד עם זאת אם בן או בת הזוג יצליחו להוכיח כי במהלך החיים המשותפים נעשתה כוונת שיתוף על נכס או מוצר מסוים, אפשר ותחול עליו חזקת השיתוף. אז הוא יהפוך להיות חלק מאותו רכוש שצריך להתחלק שווה בשווה על פי הסדר איזון משאבים.
כדאי דעת! הסדר איזון משאבים נוגע אך ורק לזוגות שהתחתנו לאחר התאריך 1.1.1974 ולא קודם לכן.
איזון משאבים בגירושין – מה לא נכלל בחלוקה?
מעבר למתנות ולירושות שאחד מבני הזוג קיבל באופן אישי קודם לחיי הנישואין, ישנם עוד נכסים הנכללים תחת הקטגוריה של איזון משאבים בגירושין. בין יתר הנכסים הללו ניתן לכלול גם קצבאות זקנה או קצבאות המשולמות לבן או בת הזוג באופן חודשי במידה והם עברו תאונה או מחלה ומקבלים דמי נחות.
בהסכם ממון לפני הנישואין בני זוג יכולים לפרט על רכוש מסוים שלא יהיה חלק מהסכם איזון משאבים במידה והם מתגרשים.
כדאי לדעת! הסכם ממון חייב לקבל את אישורו של בית המשפט לענייני משפחה, כיוון שמדובר בהסכם משפטי לכל דבר ויש צורך לתת לו תוקף חוקי.
איזון משאבים בגירושין – כיצד נעשית החלוקה?
כדי להוציא לפועל הסדר איזון משאבים צריך לבצע הערכה הנוגעת לשווי של הנכסים המשותפים. כדי להגיע לשווי אפשר להיעזר ברואה חשבון או באקטואר. אקטואר הוא איש מקצוע שעושה שימוש בסטטיסטיקה ומתמטיקה כדי להביא לפתרון של חוסר ודאות כלכלית.
רואה החשבון או האקטואר יבדקו כי שווי הנכסים הסופי שמתחלק בין הצדדים יהיה מאוזן לגמרי ואף צד לא ירוויח או יפסיד מול הצד השני.
במידה ולאחר חישוב של שווי הנכסים הכולל של כל צד יתברר כי צד אחד מרוויח יותר, הצד המרוויח יצטרך לבצע תשלום איזון כדי שהחלוקה תהיה שווה.
אפשר והתשלום הזה יהיה בדמות סכום כספי או על ידי מסירה של נכסים אחרים.
כדאי לדעת! במידה ובמסגרת החישוב של איזון משאבים בגירושין יתברר כי לבני הזוג יש חובות משותפים, החובות הללו ינוכו משווי הנכסים המשותפים.
איזון משאבים מול חזקת השיתוף
אם במסגרת איזון משאבים בין בני הזוג המתגרשים נעשית חלוקה שווה בין הנכסים המשותפים, ישנו חוק נוסף הנוגע לזוגות הידועים בציבור או זוגות שהתחתנו לפני התאריך 1.1.1974, זהו חוק חזקת השיתוף. חוק זה קובע כי כל הנכסים שנמצאים בבעלות בני הזוג הם נכסים משותפים ואף אחד מהם לא מוכר כנכס אישי של צד זה או אחר.
כדאי לדעת! את כל שלושת האפשרויות הבאות – הליך של איזון משאבים, שימוש בחוק חזקת השיתוף או פנייה לעזרה מצד בית משפט לענייני משפחה, ניתן לבטל בעזרת הסכם ממון שקובע מראש כיצד תתבצע החלוקה בין בני זוג כשהם יחליטו להתגרש.
כמו כן ניתן לערוך הסכם חלוקת רכוש גם עם קבלת ההחלטה להתגרש, כל עוד בני הזוג מצליחים להגיע לעמק השווה ביניהם בלי הצורך להפעיל את האפשרות של איזון משאבים או חזקת השיתוף.
פירוק שיתוף
מה עושים כאשר ישנו נכס שאי אפשר לחלק אותו חצי וחצי במסגרת של הסדר איזון משאבים? באופן טבעי בדרך כלל מדובר בנכס למגורים, דירה או בית הרשומים על שני בני הזוג.
בעיה נוספת, מה עושים אם אחד מבני הזוג מסרב למכור את הנכס ולהתחלק שווה בשווה בסכום המכירה? ברוב המקרים בסיטואציה הזו אין ברירה אלא לערב את בית המשפט לענייני משפחה (או את בית הדין הרבני) כדי שאלה יכריחו את הצד הסרבן למכור את הנכס ולהתחלק שווה בשווה בסכום שיתקבל במעמד המכירה.
איזון משאבים – סיכום הדברים
בתחילת המאמר ציינו כי הליך גירושין הוא הליך מורכב שיכול להטעות ולבלבל כל אחד, בעיקר כאשר מדובר בנושאים כלכליים והצורך לבצע חלוקת רכוש בדרך כזו או אחרת.
מעבר לנקודות שעלו במאמר זה יש עוד חוקים שונים שיכולים לעשות את ההבדל, אך רק לאיש מקצוע ותיק ומנוסה יש את היכולת לקחת בחשבון כל פרמטר. כדי למנוע טעויות שיעלו לכם בכסף או בעוגמת נפש, אל תחשבו פעמיים בשאלה האם כדאי לקבל ייעוץ וליווי מצד עורך דין לענייני משפחה. אם בכל הנוגע לעריכת הסכם ממון לפני הנישואים אך גם במידה והחלטתם להתגרש ואתם וחושבים להיעזר בהליך של איזון משאבים.