בשנת 2016 חוקק חוק חשוב בישראל שתפקידו להסדיר עד כמה שניתן מחלוקות כתוצאה של סכסוכי משפחה המובילים לגירושין.
החוק הנוגע ב- סכסוכי משפחה מוכר גם בשם החוק ליישוב סכסוך, אך אין זה משנה באיזה שם בוחרים אלא המהות שלו. מדובר בחוק שקובע כי אי אפשר לפתוח בהליך גירושין ולהגיש על כך תביעה בבית דין לענייני משפחה או בית דין רבני גירושין, בלי שקודם לכן הוגשה בקשה לפתור את הסכסוך.
כדאי לדעת! רבים נוטים לחשוב כי התפקיד של חוק זה הוא למנוע מבני זוג שנמצאים תחת ההגדרה של סכסוכי משפחה מלהתגרש, אך לא כך הם פני הדברים.
המטרה היא לא להוביל או להכריח את בני הזוג לעשות שלום בית. גם לא מדובר בסוג של טיפול זוגי, אלא לנסות להגיע אל העמק השווה ולפתור כמה שיותר מחלוקות וסכסוכים שצפים מעל פני השטח בהליך גירושין. ניתן לעשות זאת באמצעות הליך של גישור ובסופו להגיע להסכמות ופשרה מסוימת, כך שניתן יהיה להתקדם ולסיים את הליך הגירושין כמה שיותר מהר לטובת שני הצדדים.
חוק להסדר התדיינויות בסכסוכי משפחה – כיצד זה בא לידי ביטוי?
אחד הדברים העיקריים שהחוק הנועד לטפל ב- סכסוכי משפחה עושה הוא לעצור את כל התביעות שנפתחו קודם לכן בהליך גירושין. החל מרגע הגשת הבקשה ליישב את הסכסוך, מתבצע עיכוב הליכים במשך של עד חודש וחצי, כאשר ניתן להאריך את העיכוב על ידי הסכמה של שני הצדדים למשך 15 ימים נוספים.
במהלך 45 הימים של הליך גישור מסוג זה, בני הזוג צריכים להגיע אל יחידת הסיוע הממוקמת בסמוך לבית משפט לענייני משפחה או בית דין רבני גירושין. בסך הכל מדובר בהליך של עד 4 פגישות הנקראות גם פגישות מהו"ת (מידע, היכרות ותיאום).
כדאי לדעת! תביעת המהו"ת הראשונה היא בגדר חובה. במידה ואחד מבני הזוג או שני בני הזוג אינם מגיעים לפגישה הזו, הליך בקשה ליישוב סכסוך יכול להתבטל. פגישת המהו"ת הראשונה שנועדה לטפל ב- סכסוכי משפחה מתבצעת בנוכחות בני הזוג בלבד. רק לאחר מכן בפגישות הבאות כל אחד מבני הזוג רשאי לצרף אליו גם עורך דין גירושין.
למרות הכינוי שיכול להרתיע רבים – סכסוכי משפחה או תביעת מהו"ת, ניתן להגיש טופס בקשה ליישוב סכסוך בית משפט לענייני משפחה באופן עצמאי. בסופו של יום פגישת מהו"ת נועדה לפשר ולהקל על תהליך הגירושין כולו. יחד עם זאת בגלל שמדובר בהליך רגיש שיש לו השפעה מכרעת על המשך חייהם של שני בני הזוג, כן מומלץ לפנות קודם לכן לייעוץ משפטי או להיות מלווים על ידי עורך דין דיני משפחה.
חוק להסדר התדיינויות בסכסוכי משפחה – יתרונות
קחו בחשבון כי אין שום ערובה להצלחה להליך בקשה ליישוב סכסוך, אך בעזרת יחידת הסיוע הממוקמת בסמוך לבית משפט לענייני משפחה או בית דין רבני גירושין בהחלט ישנה אפשרות כי בני הזוג יצליחו לגשר על פערים רבים בסכסוך האישי ויגיעו להסכם גירושין שיחסוך עבורם זמן מיותר והוצאה כספית גדולה על עורכי דין בתחום דיני משפחה.
החוק להסדר התדיינויות בסכסוכי משפחה שאותו המדינה מעמידה לרשות בני זוג שהגישו טופס בקשה ליישוב סכסוך בית משפט לענייני משפחה הוא בעלות מינורית.
כל עורך דין גירושין ימליץ לזוגות המבקשים להתגרש לעשות ככל יכולתם להגיע לכמה שיותר הסכמות בפגישת הגישור, זאת במקום להילחם ולריב בבית משפט לענייני משפחה או בבית דין רבני גירושין.
פגישות מהו"ת מתקיימות באווירה נינוחה ופחות מלחיצה מאשר התדיינות בנושאים כואבים בבית משפט לענייני משפחה או בבית דין רבני גירושין.
חוק להסדר התדיינויות בסכסוכי משפחה – חסרונות
למרות היתרונות הרבים הקיימים ביישוב סכסוך משפחה על ידי הגשת בקשה ליישוב סכסוך מקוון או מסירת טופס בקשה ליישוב סכסוך בית משפט לענייני משפחה, ההליך הזה אינו מבטל את התביעות שהתבצעו קודם לכן על ידי בן או בת הזוג. במילים אחרות הניסיון להסדיר את הסכסוך בעזרת פגישות מהו"ת מבורך, אך במידה והגישור הזה לא יצליח, מלבד דחייה של מספר שבועות או חודשים בניסיון להגיע לפשרה מוסכמת, שני בני הזוג יחזרו למצב הנתון האחרון שקדם לניסיון זה. כך שאין טעם לנסות למרוח ולבזבז את הזמן במחשבה כי פעולה זו תבטל משהו בסכסוך הקיים.
לאחר פגישת מהו"ת ראשונה המתבצעת בין בני הזוג בלבד, בפגישות שלאחר מכן אפשר להסתייע בליווי של עורך דין גירושין. באופן טבעי מדובר בהוצאה כספית נוספת.
יחד עם זאת כדאי לשקול את האפשרות להיעזר בעורך דין גירושין בכובד ראש למרות המחיר הכלכלי, אחרת מי שמסייעים לבני הזוג להתנהל בהליך גישור שכזה הם אנשי יחידת הסיוע שאינם בקיאים בעולמות המשפט כמו עורכי דין.
בדרך כלל מדובר במגשרים שיש להם השכלה אקדמית אחרת. רבים מהם מגיעים מעולם העבודה הסוציאלית אך עוברים הכשרה של עולם הגישור והכשרה נוספת הנוגעת לתחום דיני משפחה. במהלך תהליך הגישור הם בודקים מה הנושאים שעומדים במחלוקת בין בני הזוג ומנסים להציע מספר פתרונות, כדי שאפשר יהיה לדון ולהגיע לפתרונות פרקטיים שיהיו מקובלים על שני הצדדים. המגשר אינו מוסמך להכריע בסכסוך, והוא לא יכול לכפות את רצונו על אחד מהצדדים אלא חייב להישאר ניטרלי לחלוטין.
בגלל שהניסיון היחסי של המגשרים מטעם יחידת הסיוע אינו גדול, עולה החשש כי בזמן של סכסוכי משפחה קשים או כאשר אחד מהצדדים נמצא בעמדת נחיתות מסוימת, התערבות חיצונית של מגשר חסר ניסיון יכולה לסבך עוד יותר את ניהול המשא ומתן, זאת בשונה מהיכולות שיש לעורך דין גירושין להציע.