לעיתים סכסוכי רכוש והצורך לערוך חלוקת רכוש בגירושין מובילים לחוסר הסכמה גדול הרבה יותר מהסדרי ראייה ומזונות ילדים בין בני זוג המבקשים לעבור הליך גירושין. סכסוכי רכוש הוא נושא מסובך כיוון שמכיל בתוכו מספר גורמים, מוחשיים ורגשיים. הרי האם אפשר לחלק בקלות נכסים, מתנות, הון שנצבר לאורך שנים ארוכות של חיי זוגיות משותפים? במידה ומדובר בהליך גירושין מלחמתי ולא כזה שנעשה בחברות, אפשר והמטען הרגשי יוביל לריבים קטנוניים על סט צלחות או ציור שעל הקיר. אך במקום לריב ולאיים, או לעשות מעשה אסור ולקחת בכוח או להסתיר רכוש כזה או אחר, כדאי מאוד כי במקרה של סכסוכי רכוש והליך חלוקת רכוש בהליך גירושין, הדבר ייעשה עם ליווי צמוד של עורך דין דיני משפחה שיש ביכולתו לעשות סדר והיגיון בדברים.
חישוב חלוקת רכוש בגירושין
הדבר הראשון שעורך דין גירושין יציג בנוגע להסכם חלוקת רכוש הוא העיקרון המנחה במעמד זה – איזון משאבים. איזון משאבים בעצם מחלק את הרכוש המשותף שנצבר במהלך חיי הנישואין שווה בשווה. זה אומר כי נכסים שנצברו לפני החתונה אינם נכללים בהסכם איזון משאבים.
גם חלוקה כזו יכולה להיות מסובכת. יש מקרים בהם בני זוג יכולים שלא להסכים מי ייקח מזכרת משותפת ויקרה לשניהם, על אחת כמה וכמה כאשר מדובר בחלוקה של נכסים גדולים יותר.
כדאי לדעת! הסדר איזון משאבים יכול לבוא לידי ביטוי כאשר אין הסכם ממון עליו חתמו בני הזוג קודם לכן. במידה וישנו הסכם ממון הוא זה שנחשב ולא הסכם חדש אחר.
איך מחלקים את דירת המגורים בגירושין?
באופן טבעי הנושא שעומד במרכז הבמה בחלוקת רכוש בין בני זוג הוא הנכס למגורים, דירה או בית. את סוגיית המקרקעין הזו אפשר לפתור על ידי שתי אפשרויות עיקריות.
הראשונה היא שאחד מבני הזוג רוכש את חצי הנכס של השני, במידה ויש לו את האפשרות הכלכלית לעשות זאת. האפשרות השנייה היא שבני הזוג ימכרו את הנכס ויתחלקו שווה בשווה ברווח. במידה וישנה משכנתא על הנכס, הרווח הסופי יהיה לאחר שההלוואה המשותפת הזו שולמה במלואה לבנק.
כדאי לדעת! חוק המקרקעין מאפשר לבית המשפט לעכב מכירה של הנכס עד שבני הזוג יוכלו להוכיח כי במידה ויש להם ילדים משותפים, שנמצא עבורם הסדר מגורים חלופי בתנאי מחייה דומים.
במידה והנכס למגורים נרכש קודם לנישואין על ידי בן או בת הזוג ונשאר רשום על שמם בלבד, מה ניתן לעשות?
ברוב המקרים, במידה והנכס שימש למגורים של שני בני הזוג וילדיהם במהלך שנות הנישואין, הנכס יכול להיחשב כרכוש משותף גם אם בטאבו הוא רשום על שמו של בן זוג אחד בלבד. מה גם שברוב המקרים לאורך השנים התבצעו בנכס שיפוצים כאלה ואחרים אשר שולמו מהחשבון המשותף של שני בני הזוג גם יחד.
הסכם חלוקת רכוש – זכויות סוציאליות
במהלך חיי הנישואין בני זוג צוברים לעצמם זכויות סוציאליות כמו דמי פנסיה, קרן השתלמות ועוד. ברוב הפעמים הליך הגירושין מתנהל לפני שניתן או כדאי לפרוע את הזכויות הללו.
במקרה של סכסוכי רכוש סביב זכויות סוציאליות ישנן שתי אפשרויות עיקריות. הראשונה היא שבני הזוג יסדירו מראש את השווי העתידי המשוער של זכויות אלה תחת הסכם חלוקת רכוש בין בני זוג.
האפשרות השנייה יוצאת הדופן היא לחכות עד אשר הזכויות הללו יהפכו לנזילות ואז לבצע חלוקה בהתאם.
חלוקת רכוש בגירושין – מוניטין
ברוב המקרים ישנו הבדל משמעותי בגובה השכר בין בני זוג. לעיתים האישה או הגבר מעדיפים להקריב את האפשרות שלהם להרוויח יותר או לפצוח בקריירה מסוימת במידה ובן או בת הזוג שלהם נחשבים לעילוי בתחומם ומצליחים בו הרבה מעבר לרגיל. הם עושים זאת כדי להעניק את השקט לבן או בת הזוג, כדי שיוכלו להתרכז אך ורק בקריירה האישית ולהצליח בה. ההקרבה הזו נוגעת בעיקר באחריות לטפל ולגדל את הילדים בבית.
בעת חישוב חלוקת רכוש בגירושין אפשר לקחת בחשבון את נכסי המוניטין של בן או בת הזוג. המוניטין הוא השם שאדם רוכש לעצמו בקריירה בדיוק כמו כל עסק אחר. למשל, עורך דין לענייני משפחה, ספורטאי, פרופסור באקדמיה, רופא מנתח וכד'. בהליך גירושין מגדירים את המוניטין של האדם לפי צפי כושר ההשתכרות שלו בעתיד. לאחריו ניתן לבצע חישוב מסוים מה יהיה ההון העתידי שהוא יוכל להרוויח בזכות המומחיות שצבר כחלק מחלוקת הרכוש.
חלוקת רכוש בגירושין – שיתוף בחובות
באופן טבעי בני זוג המבקשים להתגרש צריכים להתחלק שווה בשווה בחובות המשותפים שנצברו לאורך חיי הנישואין. זה נכון גם אם מדובר בחוב הרשום על שמו של בן או בת הזוג בלבד, כל עוד הוא נגרם או התעצם במהלך החיים המשותפים, בני הזוג אחראים לו אותה מידה.