תיקי אפוטרופסות

תיקי אפוטרופסות מסדירים בחוק את הזכות והחובה שלנו כחברה לדאוג, להגן ולנהל את הצרכים של מי שזקוקים לעזרה באופן זמני או באופן קבוע, כיוון שהם אינם מסוגלים עוד לנהל בעצמם פעולות חשובות כמו כל אדם אחר.

בתיקי אפוטרופסות האפוטרופוס מקבל את ההסמכה ואישור מבית המשפט לפעול למען מי שזקוק לעזרה. עליו לעשות זאת בתום לב, במיומנות ובמסירות מלאה.

למעשה תיקי אפוטרופסות ומינוי אפוטרופוס שוללים את החירות והעצמאות של אדם, אך לא בכוונת זדון אלא כיוון שהוא אינו כשיר להחליט באופן עצמאי. בין היתר מדובר בניהול כספיו בחשבון הבנק, קבלת החלטות רפואיות ועוד. כך שלמעשה בעת מינוי אפוטרופוס על אדם אחר, האפוטרופוס יהיה הדמות הבלעדית שתקבע ותקבל החלטות בשמו של אותו אדם.

תיקי אפוטרופסות, מתי?

המצבים בהם בית המשפט מאפשר להוציא לפועל תיקי אפוטרופסות ומסדיר מינוי אפוטרופוס מאוד ברורים. מדובר בקטינים שאיבדו את הוריהם או שההורים שלהם אינם מסוגלים לתפקד כהורים, עוברים, או מי שפשוט לא מסוגלים לדאוג לעניינים שלהם באופן עצמאי בגלל סיבות שונות. למשל בעת מחלה כתוצאה מזקנה, וגם מי שהוכרזו כי אינם יכולים לבצע פעולות משפטיות.

עוד בית המשפט קובע האם מינוי אפוטרופוס יהיה לפרק זמן מסוים או באופן קבוע ועל איזה תחומים האפוטרופוס יהיה אחראי – ענייני גוף, רכוש או שניהם גם יחד. 

אפוטרופוס לגוף 

מינוי אפוטרופוס מעביר לו את האחריות לנהל את ענייניו האישיים ביותר של הנזקק. בין היתר מדובר בביגוד והנעלה, אוכל, מגורים, תעסוקה, קשר משפחתי, שמירה על זכויות אישיות, וכמובן כל ענייני הרפואה השונים – קביעת תור לרופא, ניתוחים ועוד.

אפוטרופוס לרכוש

מינוי אפוטרופוס מעביר לו את האחריות לנהל את הרכוש והכסף של הנזקק. זה אומר ניהול של חשבונות הבנק, תשלום של חובות, ניהול נכסי נדל"ן, השקעות ועוד.

אפוטרופוס על קטין

באופן טבעי כשמדובר בתיקי אפוטרופסות הנוגעים לקטינים, ההורים הם האפוטרופוסים הטבעיים של הילד שלהם עד שהוא מגיע לגיל 18. בשנים הללו יש להם חובות אפוטרופוס בדיוק כפי שיש לאפוטרופוס או גוף אחר, לו היה מתבצע מינוי שכזה.

ישנם מקרים בהם בית המשפט יחליט כי להורים תינתן אפוטרופסות בלעדית או שהוא יאשר זאת לאחר שההורים יציגו בפניו הסכם שנערך ביניהם.

במידה ובית המשפט מגלה כי ההורים אינם מבצעים את תפקידם כהלכה או יקבע כי מדובר במקרה של אי מסוגלות הורית, הוא יכול לשנות את פני התמונה ולהטיל מינוי אפוטרופוס על גורם אחר. ברוב הפעמים בית המשפט יבחר בקרוב משפחה אחר של הקטין.

אפוטרופוס להורה מבוגר

תיקי אפוטרופסות נוספים באים לידי ביטוי כאשר עולה צורך למנות אפוטרופוס להורה מבוגר. חובות אפוטרופוס להורה מבוגר עולה כאשר הוא כבר אינו מסוגל לנהל באופן עצמאי את ענייניו הרפואיים. למשל כאשר ההורה המבוגר נמצא במצב סיעודי כזה או אחר, כשהוא יכול לתפקד באופן חלקי או לא לתפקד כלל.

אפוטרופוס להורה מבוגר בא לידי ביטוי גם כאשר צריך לדאוג ולנהל את ענייניו הפיננסים. זה אומר לשלם את חובותיו ולדאוג לכל זכויותיו ורכושו הפרטי.

מי שבדרך כלל מקבלים  את האחריות על הקשיש הם אחד מילדיו או בני משפחה קרובים אחרים. במקרים קיצוניים בית המשפט יכול לקבוע כי חובות אפוטרופוס תתבצע על ידי גורם אחר מתוך כוונה לשמור על טובת הקשיש. 

אפוטרופוס יתרונות וחסרונות

בדרך כלל מינוי אפוטרופוס נעשה על ידי בן/בת זוג או בני משפחה קרובים של אדם הזקוק לעזרה. לעיתים לא מדובר בהחלטה נכונה, כיוון שמינוי אפוטרופוס שמכיר את הנזקק מקרוב ומעורב רגשית, חסר את הידע המקצועי והמנטלי כיצד לפעול בנסיבות חיים לא קלות ואף מסובכות.

בתיקי אפוטרופסות על האפוטרופוס לדווח באופן שנתי על הפעולות שהוא מבצע לאפוטרופוס הכללי. כמו כן לאחר 30 יום מרגע מינוי אפוטרופוס, עליו לדווח לאפוטרופוס הכללי על פירוט הנכסים של הנזקק.  

במידה וישנן טעויות שבוצעו לאורך הדרך, הן יכולות לסבך ולטרפד את האפשרות לבצע פעולות נוספות לאחר מכן.

כך שיש לקחת בחשבון את האפשרות של מינוי אפוטרופוס על ידי עורך דין לענייני משפחה מייצג או חברות לאפוטרופסות המתמחות בעניין.

כדאי לדעת! על מנת להגן על האינטרס של הנזקק כמו גם על זה של האפוטרופוס המייצג אותו, מומלץ להפריד את חשבונות הבנק של שניהם, גם אם האפוטרופוס הוא בן משפחה (הורה, אח/אחות, דוד/בן דוד).

אחרת מדובר בטעות שכיחה שיכולה להוביל לחוסר סדר ובמקרים מסוימים להקפאת חשבון הבנק. כמו כן כדאי להוסיף הערות אפוטרופסות בחשבונות הבנק השונים.

מומלץ לבצע את אותה הפרדה גם כשמדובר בנכסי נדל"ן הרשומים על שמו של הנזקק. כמו כן מוטב להימנע מלרשום הערות אזהרה על נכסי נדל"ן של האדם הנזקק.

תיקי אפוטרופסות, שכר?

אפוטרופוסים שהם הורים או בני משפחה קרובים אינם מקבלים שכר על כך שקיבלו על עצמם חובות אפוטרופוס, אך הם אינם צריכים לדאוג בשל כך. כל ההוצאות הכספיות עבור הנזקק נלקחות מחשבון הבנק שלו.

בכל הנוגע לחברות או עמותות שיכולות לשמש כאפוטרופוס, את שכר הטרחה עבור הפעילות הזו הן תקבלנה ממשרד המשפטים, לאחר הגשת פנייה מסודרת דרך תאגיד האפוטרופסות עבור העבודה שביצעו.

צו מינוי אפוטרופוס

מינוי אפוטרופוס יוצא לדרך עם בקשה שכוללת בתוכה מסמכים רפואיים ותצהיר עם הסבר מדויק מי מבקש להיות אפוטרופוס ומדוע. אל התצהיר צריך להוסיף מספר מילים של בני משפחה נוספים שיש להם קרבה לנזקק, עם אישור שלהם לגבי זהות האפוטרופוס ולקיחת האחריות מהצד שלו. 

התצהיר חייב להיות מאומת על ידי עורך דין לענייני משפחה. לאחר מכן שופט מטעם בית המשפט יבדוק אותו. השופט יכול לזמן את האפוטרופוס ובני משפחה נוספים לשיחה או להעניק צו במעמד צו אחד.

צרו קשר עימנו
מלאו את הטופס ונחזור אליכם בהקדם:
פתח שיחה
💬 נשמח לסייע
היי 👋
איך אפשר לעזור?